top of page
  • kadileppik

Beebi- ja väikelaste piltide interneti avarustesse riputamine.

Updated: Nov 23, 2022

(Postitus on algselt avaldatud 2017 detsember Kadi ja Beebid Facebooki lehel)

Mitu kuud tagasi hakkasin kirjutama- ja materjali otsima selle kohta, et kuidas on seadusega kaitstud väikelapsed, seda sellest vaatenurgast kui kasutatakse lapse pilti oma kontodel ja hiljem kommentaariumites.

Ma ei räägi nendest fotodest kus perega on käidud fotograafi juures või sünnipäeva pilt tordil küünla puhumisest. Ma räägin sellest kui riputatakse lapsest paljaid pilte. Olgu selleks siis suvine rannas viibimine, veesõda koduaias, iseseisvalt söömine või vanni pildid. Maailmas on palju haigeid inimesi, miks neid rahuldada ja lasta kuritarvitada teie lapse piltidega?!?!!!

Tekkis küsimus, kui keegi kasutab täiskasvanu pilti oma kontol, siis on tegu identiteedi vargusega, aga kuidas on lood väikelastega?

Palusin teema osas veebikonstaabel Maarja Punak kommentaari, kes vastas :”Lapse piltide kasutamise õigus on mõlemal vanemal kuni lapse täisealiseks saamiseni. See ei ole identiteedivargus, oleks juhul, kui nad kontole paneksid ka lapse nime ja see on kokkuvõttes kaheldava väärtusega, kuigi, mitte keelatud, kuna antud juhul on lapse õigused kaitstud, seda tehakse vanemate nõusolekul. Kui konto aga teeks keegi lähisugulastest, siis see võiks olla menetlemist väärt asi.”

Kui uurisin, kas tõesti pole ühtegi seadust, mis last kaitseks, vastas veebikonstaabel Punak :”Lastekaitseseaduse üldsätted: oma tegevuses peab lapsevanem lähtuma alati lapse huvidest ja heaolust. Paljas beebipilt ei ole keelatud pilt, küll aga on küsimus heas maitses ja eetikas.”

Kus maalt jookseb piir sobivate- ja sobimatute piltide vahel? Kas võiks teatud fotos siiski hoida kodus oma albumis, mitte kõigiga jagada? Kas laps täiskasvanuna oleks uhke oma vanemate üle, kes temast paljaid pilte on internetiavarustesse riputanud beebi/väikelapsena?!

Siinkohal tahaksin oma jutuga lihtsalt meelde tuletada lapsevanematele, et mõtle enne hoolega kui mõne pildi oma lapsest interneti riputad.


9 views
bottom of page