top of page
  • kadileppik

Beebi vannitamine ja küünte lõikamine.

Updated: Nov 23, 2022

Paljud pered arutavad juba enne lapse sündi mitmete asjade üle, üks paljudest on vannitamine ja küünte lõikamine.

Millegipärast on nii kujunenud, et isad on nendes kahes asjas väga osavad ja nii jääbki see osa üsna tihti beebide eest hoolitsemisel nende kanda. Kui tuleb perelisa lapse näol, siis ei pea muretsema beebivanni ja kõiksugu muid udupeeneid vidinaid.

Kui on plaan ruumi kokku hoida ja kodus on kas vann või duššinurk, siis üks võimalus on muretseda (pildil) vannitamise alus, mille sisu on pehmest silikonist. Alust saab asetada nii vanni kui duššinurka. See teeb beebi pesemise väga lihtsaks neile, kel hirm, et laps libiseb käest ja vannitamine saab olema stressirohke kogemus nii lapsele kui vannitajale.

Ole loominguline – kõrgema servaga pesukauss või pisike ämber – need kodused vahendid sobivad ideaalselt. Kuid kõige mõnusam beebi jaoks on kui ühtegi ülaltoodud variantidest ei kasuta, vaid võtad lapse endaga koos vanni või dušši alla, kuid siinkohal soovitan seda üksi mitte teha, vaid keegi peaks aitama beebit anda ja ära võtta, sest märja jalaga võid kergesti libiseda ja kukkuda. Beebi jaoks on see aga võimalus nahk naha vastas aega juurde saada.

Mis peaks olema vannivee temperatuur? Soovituslik vannivee temperatuur võiks olla 37-38c.

Kui tihti peaks beebit vannitama ja mida kasutada pesemisel? Beebit võib vannitada iga päev. Hea aeg vannitamiseks on enne õhtusööki, ehk 5-6 vahel õhtul. Selleks, et vannitamine sujuks ilma nututa ja beebi peaks vastu, anna enne vannitamist natukene süüa umbes 5 minutit rinda või 30ml piimasegu. Beebi pesemisel ei pea kasutama vannivahtu või teisi pesuvahendeid. Kui toidad rinnaga siis pane umbes 20ml rinnapiima vannivette, see neutraliseerib vee ja teeb beebi naha mõnusalt pehmeks või kasuta lihtsalt vett, sest beebi ei jookse õues ringi ja ei saa mustaks ega puutu kokku bakteritega selliselt nagu suuremad lapsed. (Kui rinnapiima on suuremas koguses, siis proovi, lisades seda endale vannivette – erinevust on koheselt tunda)

Miks iga päev vannitada? Kui vannitada iga päev on see osa päevakavast ja beebi teab, et peale seda on rahulik aeg enne ööund. Samuti on vees sulistamine rahustav ja sinna juurde veel massaaž tekitab endalgi tunde üks mõnus vann päeva lõpetuseks võtta.

Kui kaua peaks vannitama? Mõni päev läheb vannitamisele 30 minutit, kuid teine päev 10 minutit – tee täpselt nii nagu sul endal tuju ja beebil vaatupidavust.

Kuidas- ja millal küüsi lõigata? Alles hiljuti küsiti mu käest, et kuidas beebil küüsi lõigata, sest haigla koti nimekirjas on ära toodud, et küünekäärid võtke ise kaasa. Tegelikult on beebi küüned sedavõrd pehmed, et need murduvad juba iseenesest. Kui siiski on soov küüsi lõigata, siis küünetangidega naksata on ohutum. (Kuid ära lõika liiga küünenaha juurest) Küünte lõikamisega peab eriti ettevaatlik olema enne kui pole tehtud teetanuse süst, lisainfo teetanuse süsti kohta saab siit: https://www.kliinik.ee/teemalehed/vaktsineerimine/aid-24899/teetanus Selleks, et beebi nägu ei kriibiks ja sõrmi/käsi suhe ei paneks antakse haiglas kindad või soovitatakse sokid käte otsa tõmmata. Tegelikult on väga oluline, et laps saaks käsi suhu panna, sellega õpid ta enda keha tundma ja ise ennast maha rahustama.

6 views
bottom of page