top of page
  • kadileppik

Beebid: hea uni väljaspool kodu

Updated: Nov 23, 2022

Pere, kes on väga liikuv ja reisib palju ei pea seda kõike pooleli jätma kui perre sünnib laps.

Mõned väikesed tähelepanekud, kuidas kodust eemal olles uinakuid ja ööunne jäämist sujuvamaks muuta.

Enne lapse sündi on kasulik muretseda üks hea reisivoodi. Mida see tähendab? Reisivoodi on voodi, mida saab kergesti kokku panna ja lahti võtta, mõttekas oleks muretseda selline, mida oskavad vajadusel ka vanavanemad kokku panna. Kaalult mida kergem seda parem, mida rohkem kokku saab pakkida seda parem.

Kui lähed külla mõneks päevaks, püüa uues kohas kõik lapsele võimalikult koduseks teha, nagu näiteks lõhn, valgus ja temperatuur. Tuba kus muidu magavad koerad, kassid või keegi, kes suitsetab ei sobi kindlasti beebile.

Beebid on kordades tundlikumad lõhnade suhtes, seega tuleks eelnevalt kindlaks teha kes antud ruumi varem on kasutanud või milleks.

Kui ruum on kaetud tumedate kardinatega, kuid kodus on pigem heledam valgus, siis eemalda kardinaid nii palju, et oleks piisavalt valgust nagu kodus. Kui kodus on pimedavad rulood ja valgast magamistoas ei ole, siis on kasulik muretseda pimendav ruloo mida saab kinnitada lihtsalt aknalkaasile.

Kuidas lõhna toas neutraliseerida? Pane pritsipudelisse vett, mõni tilk lavendlit ja pihusta õhku, see neutraliseerib kiiresti ja efektiivselt lõhnad.

Kui beebi jaoks eraldi reisivoodit kaasa ei ole võetud, sest külastatavas kohas on voodi juba olemas, siis oma koduse lõhna ja tunde tekitamiseks beebile, pane ümber madratsi päeval seljas olnud T-särk.

Hea kui lapsel on oma kaisulapp, sellel on beebi enda ja kodu lõhn ning eemal olles on suureks abiks magama jäämisel. Kui on pisike leierkast kodust kaasa võetud saab seda kasutada. Kui päevasel ajal triigid aurutriikrauaga pesu või koristad tolmuimejaga, siis salvesta kodust müra telefoni ja saad seda hiljem kasutada kui beebi läheb päevaunne võõras kohas.

Teine võimalus mida võib beebide puhul kasutada on vankri pealmine osa, milles saab mõnusalt magada (mitte turvahäll). Soovitan ööseks ratastelt pealmise osa ära võtta ning panna põrandale, et oleks kindel ja turvaline.

Selleks, et lapsel poleks võõras magada reisivoodis kodust eelmal olles, harjuta juba varem, tehes mõned lõunauned reisivoodis.

Magamistoa ideaalne temperatuur on 16-20c vahel. Beebi keha on temperatuuri osas tundlik, seega ei tasu last une ajaks üle riietada. Kui magamistoa temperatuur on liiga jahe, siis beebi keha temperatuur läheb ise kõrgemaks, juhul kui toas on liiga palav, ei lähe beebi kehatemperatuur ise madalamaks.

Kui laps on natuke suurem, siis tee kodust pilte ja näita albumist kodu pilte, samuti on hea natuke aega mängida ja lasta lapsel harjuda ruumiga mida kasutatakse une ajaks. Püüa teha väljaspool kodu une ajad samad mis kodus, nii on lihtsam reisimise ja võõra kohaga harjuda beebile ning ise võid kodust eemal olekut nautida selle asemel, et rahustad enamus ajast röökivat last.

Pimendav ruloo laste magamistoas ja ei mingeid kette, ega paelu mis on lapse turvalisust silmas pidades üliolulised.

4 views
bottom of page