top of page
  • kadileppik

Beebid ja potti-treening.

Updated: Nov 23, 2022

Kui laps on aasta ringi hakkatakse pärima, et noh millal siis potil hakkab käima või punnitatakse silmi, et nii suur juba, aga potil ikka veel ei käi. Millal on õige aeg alustada harjutamisega potile? Tegelikult tuleb siin mängu mitu faktorit. Peamine on see, et vanemad peavad selleks valmis olema. Tihtipeale on laps ammu juba valmis, kui vanemad lükkavad seda edasi, sest kannatus katkeb, kui hommikul esimese paari tunni jooksul on 6 paari pissiseid pükse ja siis otsustatakse, et laps pole valmis.

Gina Ford, kes on kirjutanud palju erinevatel teemadel raamatuid lastest, kaasa arvatud potitreeningust, mainib oma raamatus, et alustada tuleks 18 ja 24 kuu vanuse vahel. Prantsuse üks tipp spetsialiste laste alal (nime ei mäleta kohe, lisan siia kui meelde tuleb) ütleb, et siis kui laps saab ise ronitud mängiväljakul ronimispuu peal üles iseseisvalt. Varem kui 18 kuu vanuselt pole lapse bioloogiliselt lihtsalt valmis.

Erinevad targad raamatud jällegi õpetavad, et last tuleb premeerida kas kommi või mõne muu asjaga kui pissi või kaka on tehtud potti või peale lõuna und kui mähe on kuiv. Ma kahjuks selle maiustustega potil käimist meelitamisega pole nõus.

Kuidas olen teinud potitreeningut? Kui laps hakkab kõndima, siis tähendab see seda, et rahu ei saa sa isegi WC-s. Tekib moment nagu kunagi koolis käisid tüdrukud koos WC-s ja siis oodati ukse taga teisi. Kui see pisike inimene pressib ennast uksest sisse sinuga kaasa, see on hetk kui olen võtnud lapse tema väikese potti peale istuma ja ülejäänud läheb kuidagi sujuvalt, ehk ei mingit magusa või asjadega ära ostmist.

Olen ka väga riidu läinud kunagi lasteaiaga kus mina panin lapsele kaasa 5 paari pükse ja meil oli viies päev käsil, kui lõuna ajal lapsele järgi läksin oli pandud mähe! Ma sain väga kurjaks ja ütlesin, et meil on potil käimine peaaegu selge ja miks on lapsele mähe tagasi pandud (kahe aastasele), siis lasteaed teatas, et nemad ei hakka pükse vahetama ja laps peab potile küsima. Õnneks, olid minuga samal meelel ka lapse vanemad ja sellest tuli suurem pahandus lasteaiaga. Kujuta, et sa maksad mitu tuhat eurot eralasteaia eest, kui kolm-viis last on ühe kasvataja kohta ja tema jaoks on liiga palju teha koostööd…. mõtlemise koht.

Hetkel on meil alati välja kujunenud pisikese piigaga, et WC käime koos ja kellel tuleb esimesena pissi?! Ma ei taha lapse rõõmu ära rikkuda ja ootan, et laps saaks ikka öelda, ” mina olen esimene”. Või kui kuule kuidas pissi sorinal potti tuleb teatan, ” mina ei ole jälle esimene”, mille peale laps lohutab “järgmine kord pead lihtsalt kiirem olema”. Muidugi on heaks toetavaks motivaatoriks näiteks lapse lemmiktegelase piltidega aluspüksid, miks? Sest kes see tahab oma lemmik tegelasi täis pissida. Väike raamat mida lugeda, harjutab püsivust potil istuda.

Soovitusi potil käimise harjutamiseks: * Lapsevanem peab selleks valmis olema ja ära kurjusta lapsega kui pissi tuleb püksi, ole toetav ja koristage koos “õnnetus” ära, pange kuivad riided. Potil käimise harjutamine võtab aega kuni kaks nädalat, ole KANNATLIK ja ära näita välja PETTUMUST kui hommikul paari tunniga on 8 paari märgi pükse. Mõtle sellele, et sinuga tuli samasugune kadalipp läbi käia kui väike olid. * Alusta suvel sooja ilmaga potil käimist, siis ei pea muretsema, et laps jääks haigeks. * Ära torma esimese pissi peale pükse vahetama vaid oota kuni laps ise märkab ja tunneb, et ebamugav on märgade pükstega. * Kui pissi või kaka tuleb potti rõõmusta koos lapsega ja kiida kui tubli ta on ja kui palju rõõmu see teeb emmele-issile. Tee kasvõi pilti ja ütle, et saadame selle issile. (Ärge muretsege, sellised pildid on igal lapsevanemal telefonis) * Hoia pott nähtaval kohal ja võta laps endaga koos WC-sse. Millal pole hea potil käimist alustada: * Kui peres on just sündinud pisike õde või vend, sest laps on liiga elevil ja kodus on uus elukorraldus. * Kui oled just kolinud uude koju ja lapse keskendumisvõime on hajutatud uute sõprade ja koduga kohanemisega. * Kui laps on just haige olnud. * Kui laps alustab just uut lasteaeda või on uus hoidja tulnud temaga tegelema. * Kui vanemate vahel on palju pingeid ja tööalast stressi. * Kui õed-vennad ei maga hästi ja kodune õhkkond on pingest paks. * Jõulude- või puhkuse ajal, ehk kui on palju kõrvalisi asju ja üritusi mis lapse meeleolu hoopis ärevamaks teevad.

Kokkuvõttes otsustab vanem millal alustada potitreeninguga, kuid ei tasu väga hilja peale jätta, sest olen puutunud kokku lastega kellel tekib poti ees hirm ja kui pissi või kaka tuleb potti nad kardavad ja hoopis on hüsteerias, sest nad ei saa aru mis juhtus.

Varu kannatust nagu sa õpetaksid vanaemale arvuti- ja interneti kasutamist.

3 views
bottom of page