top of page
  • kadileppik

Beebiootus neljakümneselt

Milleks sellel teemal räägin? 

Alustaks sellest, et minu ema, kes jäi beebiootele kui oli 42. Arsti juures südamepuperdust kurtes kirjutati südamerohud. Mõni aeg hiljem kui ema haiglasse toimetati peale südamerohtude võtmist selgus vereanalüüsi tehes, et asi on kaugel südamega seotud haigustest vaid ta oli hoopis rase!!! Kindlasti ei olnud see tema jaoks kõige kergem rasedus. Arstide ja haiglapersonali suhtumine jättis aga soovida ning see kuidas ta sai sõimata kui hakkas sünnitama, sest pisike piiga otsustas tulla varem kui paberites kuupäev ette nägi. Tänaseks on mul noorem õde kellega vanusevahe 21 aastat ja meil on sama ema 😉.

Londonis on mul väga palju kokkupuuteid just nende peredega kus esimene või siis juba ka mitmes laps näeb ilmavalgust kui vanemad on neljakümnendates. Tegemist on peredega kus on finantsiline stabiilsus saavutatud.

Kuuleme igapäevaselt kui palju saavad naised kriitikat kui otsustavad saada lapsi neljakümneselt, aga mehed on millegipärast tahaplaanile jäetud.  Kommentaarid teemal  “Kas sa mõtled ka kui vana sa oled kui laps kooli läheb?”  “Mida teised sinust mõtlevad?” “Kas sa tahad endale puudega last?” “Kus sa varem olid, et alles nüüd hakkad lapsi saama?”  “Enne menopausi veel lapsi saama?”  Seda kommentaaride jada võib jääda siia kirjutamagi.  Räägin täna plussidest ja miinustest mis neljakümnendates lapseootus endaga kaasa toob. (The Daily Telegraph 1.11.2018, uuring viidi läbi 40 miljoni sünni osas kus mehe vanus oli 45+) Millegipärast rõhutakse ainult naiste vanusele laste saamisel, kuid lugedes palju erinevaid materjale ja uuringuid, siis suurt rolli lapse tervise ja naisel raseduse kulgemise osas määrab ka mehe vanus ja sellest tulenevalt sperma kvaliteet mida mõjutab paljuski elustiil.  Mehed kes otsustavad isaks saada 45+ aastaselt on suurem risk, et laps sünnib enneaegsena, madala sünnikaaluga ja vajab intesiivravi kui beebid kelle isad olid nooremad. Vanemate isade lastel on suurem tõenäosus autismile, skisofreeniale ja kinnisideedele (täielik puhtuse kontroll, õppimise osas vaid maksimaalsed tulemused jne.)  Uuringute läbiviijad usuvad, et vanematel meestel toimuvad muutused spermas mis omakorda mõjutab embroa kasvu. Parim mida mehed saavad teha kvaliteetsema sperma jaoks on piirata alkoholi tarbimist, loobuda suitsetamisest,  tegeleda spordiga ja toituda tervislikult. 

Ameerikas sünnitab igal aastal üle saja tuhande naise vanuses 40+. Naiste puhul me teame, et neljakümnendates rase on riskigruppi rase ja suurema jägimise all. (Ühel Eesti erakliiniku kodulehel nimetati neid naisi aga eakad rasedad, mis toob mulle silme ette vanaema). Naistel vanuses 40-44 eluaastat on raseduse katkemise oht kuni 33% kui nooremate naiste seas on see 10%-20%.

  1. Majanduslikult kindlustatud

  2. Perele orienteeritud

  3. Rohkem uuringuid raseduse ajal

  4. Haritum ja teadlikum laste kasvatamisest

  5. Vähem stressi ja muret tulenevalt majanduslikust olukorrast

MIINUSED

  1. Risk rasedusaegsele diabeedile

  2. Suurem risk raseduse katkemisele kuni 33%

  3. Risk enneaegsele sünnitusele

  4. Kõrgem risk geenirikkele

  5. Ühiskonna kriitika

  6. Meditsiinitöötajate negatiivsed kommentaarid ja tänitamine (kahjuks seda tuleb palju ette)

  7. Võimalik kõrge vererõhk raseduse ajal ja südamehaigused

Üks uuring mis viidi läbi USA-s tõi välja, et naised kes on sünnitanud vanemana kui 29 eluaastat elavad kauem. Uuringud näitasid, et vanemalt sünnitanute eluiga võis ulatuda 95 ja poole eluaastani. Kuid siinkohal pole ka välistatud, et see on tingitud geenidest. Samas toodi vàlja, et naised kes on sünnitanud vanemana kui 35 eluaastat on parem verbaalne mälu. 


Seega kas on ikka nii õudne saada neljakümneselt emaks? Ei ole ☺️

141 views
bottom of page