top of page
  • kadileppik

Kas- ja millal võib trenni teha?

Updated: Nov 23, 2022

Üks väga oluline elumuutus iga naise elus on lapseootus, selleks, et raseduse ajal olla paremas füüsilises- ja vaimses vormis, võiks erinevaid treeninguid juba täna proovida. Kui sa oled otsustanud treeningutega kohe peale sünnitust alustada, tasuks eelnevalt nõu pidada spetsialistidega. Küsisin personaaltreener ja toitumisnõustajalt Janika Koch-Mäe (www.sinutreener.ee) käest neli kõige levinumat küsimust mida minu käest igapäevaselt küsitakse.

Kas-, kui palju- ja millist trenni võib teha raseduse ajal? Raseduse ajal võib kindlasti trenni teha, kui pole tegemist riskirasedusega. Kui naine on enne rasedust olnud aktiivne ja tegelenud treenimisega, võib seda jätkata kergema koormusega, st mõistlik ei oleks raskusi/koormust kasvatada, vaid pigem hoida juba saavutatud vormi. Kui tulevane ema pole varem treeningutega tegelenud, ei ole mõistlik hakata intensiivsemalt treenima või mõne uue spordialaga tegelema. Rasedusaegne treening ei tohiks sisaldada hüplemist, äkilisi liigutusi ega kiireid kerelihastele suunatud harjutusi, samuti pole soovitav hoida pikalt pulssi üle 140-150 l/min.

Kellega nõu pidada kui soovid trenni teha raseduse ajal või peale sünnitust? Nõu võiks pidada arsti või ämmaemandaga, samuti personaaltreeneriga.

Kas-, kui palju-, ja millist trenni võib teha peale sünnitust? Kui sünnitus on kulgenud normaalselt, ilma komplikatsioonideta, võib treeningutega alustada ca 1 kuu peale sünnitust, vaagnapõhjalihaseid võiks treenima hakata kohe peale sünnitust. Samuti on vastsele emale täiesti sobilik liikumisvorm käruga jalutamine. Keisrilõike korral peaks olema sünnitusest möödas vähemalt 2 kuud. Kindlasti tasuks jällegi konsulteerida arstiga, kuna iga sünnitus on erinev.

Kas trenni tegemine vähendab rinnapiima või kaotab selle üldse ära? Treenimine ei tohiks otseselt mõjutada rinnapiima teket. Oluline on jälgida, et ema saab piisavalt energiat st korralik, mitmekülgne- ja reulaarne toitumine.

Earldi tahab Janika aga südamele panna peale sünnitust trenni tegemise osas: “ Enne kui hakata iseseisvalt peale sünnitust kõhulihaseid treenima, tasuks nõu pidada personaaltreeneriga. Raseduse tõttu võib tekkida diastasis recti ehk kõhu sirglihase diastaas ja mõned tavalisemad kõhulihaste harjutused ei ole siis hea mõte teha, kuna süvendavad probleemi veelgi.”


2 views
bottom of page