top of page
  • kadileppik

Kes on Hea isa ja Hea ema!?!

Updated: Nov 23, 2022

Kui alles hiljuti oli meil isadepäev ja teemaks muidugi, kes-ja milliste omadustega on parim isa?! Kas parim isa jätab oma töö välismaal ja tormab mähkmeid vahetama? Samas tekib ka küsimus ema kohta, kas parim ema on see kes toidab rinnaga, istub kodus vähemalt lapse kolme aastaseks saamiseni ja loobub sotsiaalsusest lapse pärast?

Ilmselt sel teemal võiksin kirjutada raamatu või isegi serjaali jagu tsenaariumi mis jookseks teleekraanidel nagu Kodus ja Võõrsil.

Iga vanem peaks järgima oma sisetunnet, mitte laskma ennast ühiskonnas välja kujunenud normidest ja kõrvalseisvate inimeste näpuvibutustest häirida. Lõppude lõpuks võivad oma töö vilju nautida- ja uhked olla vanemad, kelle lapsed on kodust kaasa võtnud empaatiavõime ja oskuse hoolida teistest, olenemata kasvatusmeetodist ja sellest kui palju on ennast nö ohverdatud “lapse heaolu” nimel.

Isiklikult leian, et parim lapsevanem saab olla ka ilma ennast ohverdamata. Parimad vanemad on need kes oma last armastavad tingimusteta. Lapsed kellel on armastavad vanemad on tervemad.

Kas sa teadsid kui leidlikud on vanemad kes töötavad palju ja on ehk võtnud lapsele hoopis hoidja? Isa kes tööga seoses väga palju reisib on üles filminud unejutud, mida video vahendusel lapsele igal õhtul edastatakse. Või ema, kes igal hommikul tööle minnes teeb päeva video ja see edastatakse lapsele.

Parimaks vanemaks valiksin ma need, kes veedavad lapsega kvaliteet-aega, olgu sees siis tund päevas või ainult nädalavahetus.

Laps mäletab täiskasvanuna neid õnnelikke hetki, mida ta on saanud veeta oma vanematega. Laps ei pea ajaarvestust, erinevalt sinu tööandjast kes ajab näpuga järge tehtud töötundide osas. Lapse kasvatamisel soovitan rõhku panna kvaliteedile mitte kvantiteedile.

Ja ikkagi jääb justkui õhku rippuma küsimus, kes siis lõpuks on see kõige kõige parem lapsevanem? Vastus on lihtne – see kes armastab oma last tingimusteta!


1 view
bottom of page