top of page
  • kadileppik

Kuidas harjutada beebit lisatoidu- ja uute maitsetega.

Updated: Nov 23, 2022

Kas oled kogenud, et pakud beebile uut sööki, püreed või köögivilju ja suu kisub õige krimpsu ning sülitatakse suust välja. See on täiesti normaalne ja lapsele võib vahel kuni viisteist korda pakkuda sama sööki, enne kui ta selle maitse- või tekstuuriga harjub. Juhul kui mingis eas ei meeldi lapsele keedetud porgand, aga toores porgand meeldib väga, siis muretsemiseks pole põhjust, las ta sööb siis toorelt, sest mingil hetkel läheb lapsel meelest, et talle keedetud porgand ei meeldi ja hakkab seda sööma.

Millal hakkata andma lisatoitu? Olenevalt lapsest võiks see jääda kuuenda elukuu ringi. Kui hakkad last lisatoiduga harjutama, siis rinda või piimasegu tuleb ikka edasi anda.

Kuidas harjutada uute maitsetega ja mida tohib anda beebile? Keel on tundlik viiele erinevale maitse gruppile. Veendu, et annad lapsele kõiki erinevaid maitseid proovida, sest ainult nii õpib ta uusi maitseid eristama ja omastama.

Viis maitset on: Magus – pastinaak, porgand, magus kartul, maasikad, banaan Kibe – lehtsalat, brokkoli, salat, greip, tume sokolaad Hapu – naturaalne jogurt, sidrun, melon, viinamarjad Soolane – seller, peet, liha, kala, munad, piim Hõrgutav – liha, kala, seened, tomat, juust

Algul paku igat toitu võimalikult puhta maitsena, ära sega kokku teiste köögi-või puuviljadega. Näiteks porgandit auruta- või keeda ja ning siis hästi peeneks purustada. Valmista iga köögivili/puuvili võimalikult erinevate viisidel, sest iga töötlemine muudab maitset ja tekstuuri. Toorest porgandit võib anda maitsta, et tunneb keelega porgandi mahla magusat maitset. Ära peida köögivilju kastmete või hapukoore sisse. Söö koos lapsega, et ta näeks, kui maitsvad on köögiviljad/puuviljad. Liha ja kala küpseta alati enne lapsele andmist. Ole loov ja lase fantaasial lennata kui hakkad erinevaid puu-ja juurvilju püüreedeks voi smoothiedeks tegema. Kõige lihtsam aru saamaks mis meeldib beebile, kui sulle endale maitseb, siis lapsele meeldib ammugi, sest see pisike inimene on sinu miniversioon.

Kuidas harjutada vürtsidega? Lisa pudrule näiteks kaneeli või manna pudrule kakaod. Viimase osas pole ma kohanud last kes hommikupudrust loobuks. Riisile võid lisada natukene kõige pehmema maitsega karrit või paprika tükke.

Parim aeg, et lapsel kujuneks “armastus” puu- ja juurviljade vastu on kuni kahe aastaseks saamisel.

Ära anna lapsele iseseisvalt tooreid asju alguses süüa, sest need võivad kurku kinni jääda ja laps võib abi puudumisel lämbuda. Seega uute toitudega harjutamisel ole alati kõrval, ära lase lapsel toiduga mööda elamist ringi joosta. Viinamarjad-, tikrid-, sõstrad-, väikesed tomatid- ja kõik mis võib endast ohtu kujutada lapsele palun lõika pooleks või veelgi väiksemaks. Esiteks võib olenevalt toidust sinu kaunis tapeet saada rikutud või mõne aja möödudes leiad mänguasja kastist hallitava porgandi või kurgi.

Viimase viie aasta jooksul olen õppinud koos lastega, kuidas valmistada erinevaid köögivilju, puuvilju, kala, liha -mida millega sobitada. Käin koos lastega turul ja lasen neil endal valida viis puu/juurvilja ning kodus katsetame koos mis võik olla parim maitse. Jah, muidugi ei tasu unustada, et vahel võib ikka lõpptulemus minu keele jaoks kummaline tunduda, kuid lastele meeldib, sest nad on selle ise valmistanud. Ära tee nägusid ja häälitsusi kui sulle lapse valmistatu ei maitse, parem kiida teda selle uue maitseelamuse eest ja paku välja, et järgmine kord proovite teistsugust kombinatsiooni.

Minu enda lemmik igasugu aurutamiste, püreetamiste jaoks on pildil olev mini aurutaja ja samal ajal saan teha ka püreesid.

Parima maitseelamuse saamiseks vali alati hooajalised puu- ja köögiviljad.

2 views
bottom of page