top of page
  • kadileppik

Kuidas valida lapsehoidjat?

Updated: Nov 23, 2022

Vahel küsitakse minult mitu korda päevas, “kuskohast ma võiksin leida hea lapsehoidja?” või “tead sa kedagi head?”. Minu esimene vastus sellele küsimusele on alati, “ma ei tea”. Ja sellele järgneb küsimus, “kuidas sa ei tea?” Seda väga lihtsal põhjusel, sest igaühe nõudmised ja soovid hoidja osas on erinevad. Kuid, ma saan esitada mõningad küsimused, mis annavad suuna hoidja leidmisel.

Küsi endalt: Kas hoidja peab olema nagu Sina?

Kui sa oled enamus päevast hõivatud arvuti- või telefoniga, kas sellist hoidjat sooviksid oma lapsele?

Või kui sa oled aktiivne, käid beebikoolis, ujumas, pargis, metsas ja sõbrustad paljude teiste beebiemmedega – kas hoopis aktivisti tüüpi hoidja sobib teie vajadustele? Kas töötundide osas võiks olla pigem kellaajast kellaajani inimene, või hoopis keegi paindlik? Vahel on vaja lennata tööasjus teise riiki ja lend on hommikul vara, või hoopis kestab koosolek oodatust kauem – siis tead, et eelnevalt läbi rääkides hoidjaga aitab sind hädast välja. Kas hoidja on õigeaegselt kohal või pead sa teda igal hommikul taga ajama, sest kohusetunne inimesel puudub, siis tasuks ehk mõelda, mis sobib sinu vajadustega. Kas sa oled valmis, et su laps saab suureks sõbraks-, kallistab- ja jagab oma emotsioone veel kellegi teisega peale sinu?

Tihti tekkib ema poolt tõrge hoidja suhtes, kui laps ootab millal saab hoidjaga koos midagi põnevat teha ja see tekitab pahameelt-, armukadedust- ja süütunnet emas, et ta pole piisavalt hea või teeb midagi valesti. See on täiesti vale mõtlemine, sest ühelegi lapsele ei saa tema ema keegi asendada.

Kui minult küsida, millised oleks hea hoidja tunnused ja kus kohast teda leida, siis panin kirja mõned punktid mida enda lastele hoidjat valides järgiks: 1. Erialalne haridus, esmaabi koolitus läbitud, karistusregister puhas. 2. Paindlik (kellaaegade osas), kohusetundlik, õpihimuline. 3. Aktiivne, viibiks lapsega võimalikult palju värskes õhus. 4. Teeks lapsega koos süüa ja arendaks lapse maitsemeeli. 5. Räägiks loomadest ja loodusest ning võimalusel külastaks miniloomaaedu, erinevaid parke, muuseume ja raamatukogusid. 6. Arendaks last keeleliselt, st. ei istuks ise telefonis ja last ei paneks tahvelarvuti- või teleka ette. 7. Mitte suitsetav, parfüüme-, küünelakke- ja kreeme tööajal mitte kasutav. (lapsed on väga tundlikud lõhnade osas)

Kuidas sellist toredat inimest kohata, kes vastaks sinu ootustele, lootustele ja vajadustele? Kuuluta võimalikult paljudes erinevates internetikeskkondades , jaga oma facebooki kontol ja palu soovijatel cv koos motivatsioonikirjaga saata. Tutvu kõigi kanditaatide cv-de ja motivatsioonikirjadega, kui need ei vasta sinu soovidele, siis palun saada kiri ja täna kanditeerimast. Sobivate kanditaatidega kohtu ja võimalusel võta laps kaasa, et saaks näha kuidas laps reageerib antud hoidja kanditaadiga. Kui midagi jääb sind häirima kohtumisel, siis otsusta sellise hoidja kasuks, kes sobib sinuga kohe. Hoidja valikul usalda oma sisetunnet.


3 views
bottom of page