top of page
  • kadileppik

Laste halvas seisukorras hambad!

Updated: Nov 23, 2022

Laste hambahügieeni harjumuste välja kujunemise eest ei vastuta mitte laps vaid lapsevanem.

Arvasin lihtsameelselt, et suuhügieeni probleemid ja suure suhkrusisaldusega toitude/jookide manustamine lastele on vaid Brittide ja Ameeriklaste teema, kuid ei ole!

Eestit külastades kohtusin ühe imetoreda perega, kus hakkas kohe silma viie aastase esihambad, nende seisukord oli väga halb. Kohtumise ajal anti lapsele suur kott komme mis ta ka kõik ära sõi. Ühel hetkel ma küsisin, et kas nad on hambaarstil käinud ja kuidas Eestis üldse selliste hammaste ravi välja näeb? Selgus, et alles oli hambaarsti külastatud, kuid laps ei teinud suud lahti ning arst sellest ka probleemi ei teinud, ehk siis ülevaate saamine suus toimuvast jäi ära. Palusin vanemate luba lapsele suhu vaadata ning minu õnneks oli laps koostöövalmis, vastu vaatasid suured hambaaugud ja mina ei suutnud uskuda mida ma näen! Laps oli kõigest viie aastane!!!!

Hambaprobleemid ei tule üleöö ning seal on alati tagamaid mida uurides saan aru, et tegemist ei ole mitte pärilikkusega (selle taha poetakse palju, et meil kõigil peres on kehvad hambad), tegelikult näitab, et halvad toitumisharjumused ja suuhügieenile ei pöörata tähelepanu, ka hambaarsti ei külastata regulaarselt vaid tõesti kui juba hammas valutab.

Üks asi mida sa saad teha oma lapse hammaste heaks, ära anna magustatud jooke, magusaid jogurteid või mida kõike veel enne magamaminekut, et laps pannakse voodisse pudeliga mis on siis täidetud ülalnimetatutega.

Kui tihti käia kontrollis? Olenevalt sellest mida hambaarst soovitab, kuid korra aastas, kui arst on öelnud, aga kindluse mõttes kaks korda aastas, sest nii saadakse kohe jaole kui millelgi tuleb silma peal hoida. Soovitan laste puhul, et tekiks harjumus ning ei oleks hirmu – käige iga kolme-nelja kuu tagant hambaarsti juures. Esiteks harjutakse arstiga ja nähakse, et hambaarst ei ole “kole koll”, kes ainult puurib ja tõmbab hambaid suust välja. Üks nipp mis on veel, et lapsel kellel on hirm hambarsti ees – ära saabu hambaarsti kabineti ukse taha väga varakult vaid mine näiteks täpselt kui on sinu aeg käes, sest nii maandad stressi ja kui keegi on arsti juures kellel just puuritakse/tehakse süsti ning tuleb nuttes välja, siis võid enam kui kindel olla, et laps ei tee suud lahtigi kabinetis.

Soovitused: *Üks asi mida sa saad teha oma lapse hammaste heaks, ära anna magustatud jooke, magusaid jogurteid või mida kõike veel enne magamaminekut, et laps pannakse voodisse pudeliga mis on siis täidetud ülalnimetatutega.

*Esimese hambaarsti külastuse võid teha juba siis kui esimene hammas on tulnud.

*Käi regulaarselt kontrollis, harjuta last 3-4 kuu tagant hambaarsti toolis ja keskkonnaga.

*Vaata üle toidulaud, pea meeles, et lapse jook on vesi!

*Ära lase lapsel üksi hambaid pesta vaid aita, et kõik raskesti ligipääsetavad kohad saaksid kenasti pestud. Selleks, et kindlaks teha kui hästi hambaid pesete on müügil väikesed tabletid mida suus puruks hammustades muudab värvi ning rohkem pesu vajavad kohad tulevad välja.

*Pane kraanikausi kõrvale pisike liivakell, et laps teaks kui kaua tuleb hambaid pesta. Pese hambaid 2x päevas, et kindlaks teha, kas ikka on meeles püsinud pane pisike paber seina peale, kuhu saab peale igat hambapesu kleepsu kleepida.

*Valige koos lapsega hambaari ja veendu, et hambapasta oleks vastavalt lapse eale. Oluline on ka see, et kui lapsele ei meeldi piparmündi maitseline hambapasta, siis leia mõni muu maitse, sest viimane asi mida sa tahad, et hambapesu oleks vastumeelne. Jälgi, et lapsele hambapasta sedavõrd palju ei meeldi, et ta juba paari pesukorraga terve tuubi ära tarbib (mul on selline tore kogemus olemas 😄).

*Ära räägi kodus hambaarstist õuduslugusid ja ära hirmuta last! Lugege koos toredaid raamatuid hammaste teemal ja tekita hoopis suur huvi hambaarsti külastada. Räägi kui palju mõevaid asju on hambaarsti kabinetis ja kuidas tooliga saab sõita (ole loov).


NB! Pilt pärineb minu isiklikust fotokogust.


14 views
bottom of page