top of page
  • kadileppik

Lihtsad reeglid liivakastis mängimiseks

Updated: Nov 22, 2022

Ilmad on mônusad ja hea aeg leida uusi mängukaaslasi. Lapsepôlves meeldis mulle väga liivakastis toimetada ja mis seal salata ka oma pisikeste klientidega võin ennast tundideks sinna unustada.

Meil oligi tänane hommik väga tegus ühe värske nelja aastase piigaga, sest ilmad on olnud (Inglismaal) väga ilusad ning kes juba teavad mind, siis ekraane ma lastele ei anna. Meeleldi loon lastele väljas tingimused, et õues viibimine oleks võimalikult mitmekülgsete tegevuste ja mänguvõimalustega sisustatud. Seega saigi liivakastist kôik sinna mitte kuuluvad puudelt langenud lehed, käbid ja liivakasti kasvanud umbrohi eemaldatud. Kuna meil ei olnud suurt sõela liiva läbi sõelumiseks, siis oli käepärast olnud liivavormide võrkkott täiesti sobilik liivast suuremate lehtede ja kôrte eraldamiseks. Kôige positiivsem oli see, et meil tekkisid kohe erinevad mängud. Proovisime erinevaid vorme liivast teha, samuti oli tore jalgu lihtsalt liiva alla kaevata.

Selleks, et lapsel tekiks liivakastis mängimise vastu huvi tuleb lapsevanemal/hoidjal sellega tegeleda. Mängi koos lapsega ja näita eeskuju mida kôike saab liivast meisterdada. Alustuseks pole vaja midagi muud kui väike ämber ja kühvel. (Hiljem vôib juba muretseda mõned ägedad liivavormid, sõela või pisikese reha).

Mõned lihtsad reeglid lastega, mida olen aastaid rakendanud liivakasti mängima minnes ja pole oluline kas tegemist on koduõuel asetseva liivakastiga või mõnes suures pargis asuva liivaväljaga.

  1. Kui minna liivakasti kus on juba teised lapsed ees ja soov nendega koos mängida, siis alati küsida “kas ma võin teiega koos mängida” või juhul kui jääb julgusest veel puudu, siis vôiks täiskasvanud saatja vôi vanem õde/vend küsimisega appi minna.

  2. Söögi- ja joogiga ei minda liivakasti. Kas sulle meeldiks kui sinu laps leiab kellegi pulgakommi või mõnda muud algselt söögi- või joogi kõlbuliku ning on hakkanud seda tarbima. Samuti söögi ja joogi hingamisteedesse sattumine on tõenäolisem nende manustamisel selleks mitte ette nähtud kohas. Juhul kui saadad lapse mõne suurema pakendi söödavaga liivakasti, et teistega jagada, siis kunagi ei tea kellel võib olla toidualleria + liivased käed mis siis suhu lähevad (sellisel kujul liiva seespidine tarbimine on igati välistatav).

  3. Jalanõud ja sokid/sukad ei kuulu liivakasti (seda just suvisel- ja soojade ilmade ajal). Imestus on suur, et miks? Peale seda kui mul tuli Princess Diana Memorial (Londonis) mänguväljakul meeletult suurelt liivaga kaetud alalt otsida kahte paari sokke ja kolme paari jalanõusid ligi tund aega, siis otsustasin, et ainult paljajalu minnakse liivakasti. Esiteks kui sul juba on liiv jalatsites, siis võetakse need ju ära ning samuti sokid/sukapüksid. Minu eelmainitud kogemuse tegi koomiliseks see, et lapsed olid mängu käigus oma jalatsid ja sokid liiva alla peitnud. Samuti on palju lihtsam puhastada paljaid jalgu liivast kui potaseid, milles peituvat liiva võib veel mõnda aega majapidamisest leida.

  4. Liivakasti mänguasjad – ära looda selle peale, et küll teistel on neid mänguasju ja sinu laps võib ka nendega mängida. Esiteks hoia alati õues käies paar liivakasti mänguasja kaasas ja teiseks kui juhtub nii, et plaaniväliselt olete liivakasti mängima minemas, siis sealsete mänguasjade omanikult/või lapsevanemalt alati luba küsida, kuid ole valmis ka eitavaks vastuseks. Lase lapsel iga kord valida näiteks 3-4 asja kaasa kui neid on rohkem, sest siis jõuad sa ise nendel silma peal hoida, et need mõne teise lapsega liivakastist kaasa ei läheks. Ise olen pannud asjadele oma nime ja telefoninumbri (olen korduvalt saanud sõnumi, et kellegi laps on meie vormi või ämbri kaasa võtnud ja järgmisel korral on asjad tagasi meie juurde jõudnud 🙂 ) Katkised kühvlid ja ämbrid tuleks uute vastu välja vahetada, sest nende teravad nurgad võivad teha palju pahandust nii sinu enda kui ka teistele lastele. Ära jäta katkiseid liivakasti mänguasju liivakasti mõttega, et vähemalt on lastel millegagi mängida – prügi koht on prügikastis.

  5. Liivakastis hea käitumine tähendab, et ei võeta teiste laste mänguasju ilma luba küsimata. Teiste liivalosse või muid ehitisi ei lõhuta ning liivakastis ei joosta ringi, sest jalgade alt üles tulev liiv võib kergesti teistele lastele suhu, silma ja juustesse sattuda. Liiv jääb liivakasti ja seda ei tassita kuskile mujale selleks mitte ette nähtud mängualale. Liiva ei loobita mängukaaslaste ja üldse mitte kellegi suunas. Liivakastis ei röögita ega kisata.

  6. Hea lapsevanem/hoidja palun hoia oma lapsel silma peal ning juhenda kuidas teistega mängida ja samuti ära karda öelda teistele lastele kui nende käitumine sinu lapse suunas pole aktsepteeritav ja vestle kasvõi nende vanematega. Kui näed, et sinu enda laps pole veel valmis sotsialiseeruma teiste lastega, siis vestle lapsega ja juhul kui vestlusest pole kasu tuleb teil leida môni muu tegevus ning proovida liivakastis mängimist mõni teine kord uuesti. Samuti ei tee paha lapsega kodus vestelda, kuidas on tore teiste lastega koos mängida, mis on lubatud ja mis mitte.

  7. Lemmiklooma koht ei ole liivakastis. Kui teil on kodus koer või kass, kelle olete võtnud jalutama, siis palun hoia oma lemmik enda lähedal ja ära lase tal vabalt liivakasti joosta lapse juurde ja seal siis möllata/hullata. Selleks on spetsiaalsed loomade mängupargis kus sealne liivakast on just Sinu lemmiku jaoks loodud.

  8. Kui tegemist on kattega liivakastiga ja olete viimased, palun pane kate peale ja seda ikka selleks, et hoida liiva puhtana, et see ei oleks avalik tualett vabalt ringi liikuvatele loomadele. Kas tahaksid, et Sinu laps mängiks liivakastis mõne looma väljaheitega?!?

  9. Liivakastist lahkudes pese alati käed ja nägu ning võimalusel ka mänguasjad, et võimalikult vähe liiva tuleks koju kaasa. Ise olen alati lapsed kodutrepil kuni aluspesuni lahti riietanud, et vähedada liiva sattumist selleks mitte ette nähtud kohtadesse (tugitoolid, diivanid, vaibad jne).

NB! Postitust võib jagada. Ei ole lubatud kasutada meediaväljaannete poolt ilma luba küsimata.


23 views
bottom of page