top of page
  • kadileppik

Luttiga või luttita?

Updated: Nov 23, 2022

Lutti all pean hetkel silmas seda, mis lapsele suhu pistetakse kui nutab. Lutt ei ole lahendus nutva lapse mure lahendamiseks.

Miks lapsed väga kaua lutti imevad? Seda seetõttu, et neile on väikesest peale lutt suhu pandud, et nad maha rahuneksid. Suuremaks saades leiavad nad sellest rahuldust ja oskavad ainult lutti imedes ise ennast maha rahustada. Tegelikult tuleks lasta beebidel vahel ennast tühjaks nutta, siis on elu jälle ilus ning kõik saavad rõõmsalt edasi elada. Lutti asemel soovitan ma kohe sünnist peale hakkata hoopis kasutama väikest kaisulappi. Kaisulappi soovitan valida nii, et kui poes vastu nägu endale paned ja tunned, et see on väga väga pehme ja mõnus, siis tea, et beebile meeldib ka. Beebi on sinu mini versioon, seega mõtle alati kui midagi soetad, kas tahaksid ise neid asju kasutada.

Miks kaisulapp? Kaisulappile jääb juurde lapse enda lõhn ja selle lapiga õpib ta ennast ise maha rahustama, seda natukene suus nätsutades või kaisutades. Kui laps on juba harjunud luttiga, kuid nüüd tahaksid teda ümber harjutada kaisulappiga, siis üks lihtne trikk on pisikeste beebide puhul, kui ema toidab rinnaga, siis natukene rinnapiima kaisulappile tilgutada ja see tekitab lõhna mis last maha rahustab. Ilmselt ei pruugi lutist võõrutamine olla väga “valuta” protsess, kuid vanematel peab olema kindel meel ja kannatlikkus.

Miks ma ei poolda lutti on see, et pikas perspektiivis on lutti-lapsed tihedamini hambaarsti kabineti ukse taga järjekorras hammaste hambumuse murega, suus pole piisavalt ruumi uute hammaste kasvamiseks.

Kaisulappi puhul ei tasuks ära unustada, et seda võiks aeg-ajalt pesta, sest nad hakkavad tänu suus lutsutamisele päris jubedalt lõhnama. (kes on kogenud, teab millest räägin).

Kokkuvõttes otsustab siiski iga lapsevanem ise, mis on parim tema lapsele.


5 views
bottom of page