top of page
  • kadileppik

Millal võib beebiga õue minna?

Updated: Nov 23, 2022

Oh seda õnne ja rõõmu, oled just saanud haiglast koju ja nüüd on uus ootusärevus sees, sest tahaks minna vankrit proovima. Sõbrannadega jalutamas käimisest oled unistanud samuti, kuid erinevad asutused manitsevad beebi esimestel elunädalatel toas istuma ning parimal juhul värsket õhku ammutama vaid aknapraost.

Ülaltoodu on iganenud arusaam ja lihtsalt müüt, sest teaduslikult pole kindlaks tehtud, et beebiga värskes õhus viibimine kuidagi lapsetervist kahjustaks. Võimalusel võiks vältida rahvarohkeid üritusi ja kontserte beebi esimestel elukuudel, kuid jalutuskäik toidupoodi või parki on täiesti normaalne. Kui lähed beebi/väikelapsega poodi/siseruumidesse, siis jälgi, et laps üle ei kuumeneks. Siseruumides võiks teha üleriiete luku eest lahti ning vajadusel mütsi peast võtta.


Beebiga õue. Kui oled haiglast koju saanud ja sinu tervis lubab jalutama minna, siis võidki minna kasvõi samal päeval. (Muidugi on erandiks siin lapsed kel on mõni terviseprobleem ning seetõttu pole soovitatav õue minna.)

Esimene jalutuskäik võiks jääda ajaliselt 30-45 minuti ringi kodu lähedal, et vajadusel saaks koju minna. (Sinu enesetunne võib vahel alt vedada ja beebi võib näljast nutma hakata).

Beebiga õues käies tasuks meeles pidada, et sa ei üle- või alariietaks last, mõlemi puhul annab beebi oma kileda nutuga sulle sellest teada.

Kui lähed beebiga jalutama, siis palun kasuta selleks vankrit mitte turvahälli. Viimane näeb välja küll pisike ja armas, kuid kasuta turvahälli vaid autos turvavarustusena milleks see tegelikult ette on nähtud, sest nii väldid beebi üleliigset sundasendis olekut ja vähendad kõhugaaside tekke võimalust.




15 views
bottom of page