top of page
  • kadileppik

Perre on oodata teist last, mis nüüd juhtub?!

Updated: Nov 23, 2022

Palju on neid peresid, kes räägivad sellest kui imeline on olnud kogu beebimajandus ning koos kasvamine kui perre sündis esimene laps. Soovitakse väikese vanusevahega lapsi, et oleks tore koos mängida ja kasvada. Kindlasti pole võõras küsimus sõpradelt, perekonnalt ja tuttavatelt, et millal teist last plaanite, ei tasu sellega oodata, sest jube raske on kui lastel on suur vanusevahe. Neid kommentaare võiks siia jäädagi lisama millega lagedale tullakse.

Kas ikka on raske kui on suur vanusevahe? Kui töötasin peres kus esimese ja kolmanda vanusevahe oli 5 aastat, siis mulle see väga meeldis, sest on ju tore kellegagi maailma asju arutada kui beebi magab. Samuti lasta suuremal valida väiksemale riideid mida selga panna oli minu arvates armas, sest nii sai vanem laps ennast eriti olulisena tunda selles uues olukorras ja tema arvamus luges!

Teatate suure elevusega perele ja sõpradele, et tulemas on teine laps. Nüüd on põhjust ainult rõõmustada, sest ilmselt on asju esimesest lapsest jäänud mis on täiesti kasutamiskõlbulikud ning väga palju asju pole vaja muretseda. Samuti kogemuste pagas beebi eest hoolitsemisel on ühe lapse võrra rikkam ja enesekindusest ei tohiks teoreetiliselt puudust tulla. Ärge vaevake ennast sellega, sest iga beebiga hakkate kõike nullist pihta, kuid seekord oskate juba abi küsida ning abi pakkujaid ära kasutada enda heaolu silmas pidades


Usute, et pere ja sõbrad on nüüd koos teiega elevil? Oh ei, neil on kohe terve hulk küsimusi, et tekitada paanikat!

Enamlevinud küsimused: -Kas sul on juba lasteaia koht vanemale lapsele? -Võrevoodit on vaja beebile, kas suur voodi on lapsele juba tellitud? -Samuti on osa emmesid tutvusringkonnas kes näevad sinus potensiaalset klienti kellele ükskõik mis seisukorras oma lapse vanu asju müüa! Just, just müüa mitte anda! -Väga levinud sõbrannadelt kes jube abivalmis ja leiavad, et teist vankrit on kindlasti vaja, aga tead mul tuttuav just müüb enda oma! Ära uut ostma mine jne!

Mida tasuks silmas pidada kui tulemas on teie laps! – Armukadedus võib kogu pere sisekliima täiesti sassi lüüa ning koju jäävas vanemas põhjendamatut stressi tekitada. – Ära kiirusta vanema lapse võrevoodist välja tõstmisega, seal ei ole mingit vanusepiiri kui kaua võib selles magada. Omast kogemusest võin öelda, et iga laps on erinev. Beebi tulekuga seoses ei tasuks radikaalseid muudatusi vanema lapse elukorralduses teha. (Pere kus hetkel töötan on vanem laps 2,5a ning ta magab rõõmsalt oma võrevoodis, sest see on tema kindlus ja pesa.) Nagunii on tegemist tema jaoks suure elumuutusega psühholoogiliselt. Seega soovitan muretseda teise võrevoodi lisaks (Jah pere kus töötan ongi kaks võrevoodit). – Kas vanem laps lasteaeda? Mille eest teda nüüd, siis karistada kui siiani oli emme/issiga mõnus kodus olla ja pargis ning mänguväljakul käia. See jutt kuidas vanem laps tuleb jalust ära saada, et beebiga aega veeta on väga vale suhtumine ja süvendab ainult vimma, armukadedust ja pahameelt vanema lapse poolt väiksema suunal. – Kas teadsid, et psühholoogiliselt on vanema lapse jaoks teise lapse majja tulekuga sama efekt kui oled oma mehega/naisega koos ja ta toob majja teise mehe/naise, ise samal ajal sulle korrutades, et armastab sind jätkuvalt sama palju! Kas sa usuksid seda? EI! Sama on sinu vanema lapse tunnetega. – Pingete maandamiseks soovitan juba varakult kirja panna asju millega saaks vanemat last beebi osas kaasata. Näiteks kui on vaja uut mähet tuua, siis võid paluda abi. Vannitada lapsi koos on samuti mõlemile tore kogemus ning sellisel juhul ei jäta sa vanemat last üksinda vanni (mis on äärmiselt ohtlik), sest saaksid midagi muud samal ajal hoopis teha. Mängige koos veega ja vannimänguasjadega. – Kui beebi haiglasti koju tuleb, siis tehke suuremat sorti kingitus vanemale lapsele mis tuleb beebi poolt, sest nii saab vanem laps aru, et tegelt pole sugugi halb mõte kui majja tuleb teine laps. 🙂 -Palu perel ja sõpradel teha kingitus suuremale lapsele mitte beebile või kui soovitakse väga midagi tuua, siis sellisel juhul mõlemile lapsele. Beebi ei hooli selles, kas ta saab midagi või mitte, küll aga on see oluline toetada ja tunnustada vanemat last. -Plaanige päeva nii, et vanem laps saab mõlemi vanemaga vähemalt tunni üks ühele aega kus teete midagi sellist mida suuremale lapsele meeldib teha. Olgu selleks voolimismassiga mängimine, legod, värvimine/joonistamine või hoopis koos õhtusöögi valmistamine. -Kui teil on seinini ühised tegevused näiteks muusikaklass või mängihommikud sõpradega, siis ärge neid beebi tulekuga ära jätke vaid püüdke plaanida oma aega rohkem. -Vankri osas tasuks mõelda suuremale lapsele tõukeratta või jalgratta soetamist. Ka tuleks lapsega rääkida, et vankrisse läheb nüüd beebi ja sinust saab suur õde/vend. Ise soovitan tõukeratta kasuks otsustada, sest see on kergem, võtab vähem ruumi, saad võtta bussi või trammi ning samuti autosse on kerge paigutada. 


Tahan siia tuua näite perega kus hetkel töötan. Kui mõni aeg tagasi laste ema pakkus vanemale lapsele, et lähevad koos iluvõimlemise tundi ja pisike jääb minuga koju, siis üllatav oli vastus suurema poolt emale:” Ei, ta tuleb meiega kaasa ja ei jää üksi koju!”. Mina alati räägin, et ega me ei saa pisikest koju jätta ning ikka võtame endaga kaasa, sest ega me beebi pärast ei jäta oma mängimisi teiste sõpradega ära, pisike peabki harjuma meie elukorraldusega.



11 views
bottom of page