top of page
  • kadileppik

Taskuraha ja lapsed

Updated: Nov 24, 2022


Eelmisel nädalal kohtusin ühe armsa emaga. Peres kasvab kaks toredat poissi vanused 7 aastane ja 10 aastane. Tegemist on väga kiire elutempoga Londoni südamse elava perega kus ema on kunstiinimene ja isa muusik.

Meie jututeema läks eriti põnevaks kui ema rääkis, kuidas poisid taskuraha küsivad. Mul tekkis kohe huvi, et kuidas on nad selle küsimuse lahendanud ning kui palju siis antakse? Selgus, et raha antakse üldiselt korra nädalas või siis kui lapsed küsivad, kuid paika ei ole pandud summat, ehk sularaha mis parasjagu juhtub olemas jagatakse poiste vahel ära.

Peamine põhjus miks ema kodus oma meesperega rahulolematust üles näitab on see, et ta teeb kõik asjad ise või siis on kodus kõik tegemata, sest teda on vaid üks.

Minu järgnevate soovituste peale läks ema sedavõrd rõõmsaks, et ta ei suutnud ära oodata kui poisid õhtul magama lähevad, et siis neid hommikul üllatada toreda kirjaga pudrukausis, kuidas edaspidi taskuraha lunastamine käib.

Kõige lihtsamad asjad mida ülaltoodud vanuses lapsed saavad väga edukalt teha ja pole oluline kas tegemist on poiste või tüdrukutega:

  1. Kõik sokid sahtlitest paarilistega kokku panna (järele jäänuid saavad kasutada tolmulappidena tõmmates need endale käe otsa).

  2. Pesu sorteerimine värvide järgi ja pesu masinasse panemine (villane ja siid kindlasti eraldi hunnikusse panna), pesu kuivama riputamine ja hiljem triikimist mitte vajavad asjad otse pesurestilt kokku voltida (õpetada, kuidas pesu voltida), õigesse kappi/sahtlisse ja triikimist vajavad asjad pesukorvi.

  3. Pesu triikimine (õpeta lapsed pesu triikima. Pere kus töötasin aastaid 7 aastane triikis pesu ja nooremad olid abiks voltimisel ja kappidesse sorteerimisel).

  4. Tolmuimejaga tolmu võtmine, põrandate pesu.

  5. Tee köögitoimkonna nimekiri mis päeval keegi sulle appi tuleb ja korra nädalas lase lastel teha toidukord (olgu selleks siis võileivad või pizza).

  6. Nõude pesu/kuivatamine ja kappidesse tagasi omale kohale panemine.

  7. Jalatsite eest hoolitsemine, et need oleksid alati puhtad ja korras järgmiseks päevaks (igaüks enda omad).

  8. Õhtul riided valmis järgmiseks päevaks.

  9. Mänguasjade sorteerimine. Anna lastele 30 minutit valida välja nende lemmik 10 mänguasja mida soovivad alles hoida ja siis ülejäänute puhul otsustage koos, kas selle võiks kellelegi teisele edasi anda/alles hoida/annetada heategevuseks ning katkised asjad hoopis ära visata.

  10. Riidekapist välja sorteerida väikeseks jäänud ja katkised riided. (minu kogemus on näidanud, et see on üks laste lemmik tegevusi).

NB! Pane kirja iganädalased asjad ja siis jäta paar punkti asjade jaoks mis muutuvad iga nädal. Näiteks talvel lume rookimine või riiete sorteerimine korra kuus. (tee endale nimekiri asjadest mis käivad plaanist läbi korra kuus ja siis need asjad mis on hooajalised).

Selleks, et kodus kõik toimima saada, tuleb emal/isal teha graafik kes millal mida teeb, et kõik tegevused ei kuhjuks pühapäeva õhtusse, vaid oleksid võrdselt jagatud päevade peale.

Kui väiksemate lastega umbes viie kuni kuue aastaste puhul aitab sellest kui teha kleepsude kogumine ja kui on kogutud kokku teatud hulk kleepse on mingi hind sellel (olgu selleks kas üllatusmuna või kinoskäik, kuid motivatsiooni tuleb hoida).

Kui suuremate laste puhul 7+ aastat on teemaks raha, siis tihtipeale ei teata kui palju peaks andma, kas üldse peaks andma jne. See kui palju antakse on täiesti iga pere peresisene asi, kuid soovitan olla mõitlik selles osas. Näiteks kui laps on 7 aastane, siis võiks iga vanuseaasta kohta ühe euro arvestada kuus. Soovitan jagada 7 eurot nädalate peale, ehk korra nädalas saab laps oma taskuraha kui on täidetud tingimused mis on üles kirjutatud. Kui sel nädalal jäi midagi tegemata, siis võib selle tegemata asja võrra kärpida taskuraha summat. Kes nüüd mõtlevad, et neil on lapsed teismelised ja näiteks 15 aastasele viisteist eurot kuus oleks justkui naljanumber, siis soovitan teha nimekiri nendest töödest millega oleks võimalik teenida lisaraha. Olge koos loovad ja aita koostada reklaam lapsel, et viib naabrite koera jalutama ning saaks sellega natukene lisa tasuraha teenida. Kui Sinu laps armastab kududa või mõnda muud käsitöö asja teha, siis aita tal luua oma pisike firma või uurige kus on erinevad turud kus saaks oma tehtud asju müüa. (jõuluturg, erinevad laadad jne). Vanavanemad armastavad lastelastele raha anda, kuid laps on rohkem motiveeritud, kui tema käsitööna asju ostavad ka pereliikmed ja sõbrad ning vanavanemad on oma raha investeerinud targalt lapselastesse. 😉 Eraldi tasuks siiski jätta kooli ekskursioonide taskuraha, mis võiks olla kokkuleppeline ega puutu igakuisesse taskurahasse.

Kui hakkad lapsele taskuraha andma, siis kindlasti õpeta kuidas seda raha otstarbekalt kasutada ja kas võiks teatud summa hoopis panna eraldi, et tulevikus oleks ülikooli raha või hoopis mõneks suuremaks investeeringuks. Õpeta lapsi suurelt unistama ja õpeta kuidas unistused ei peaks ainult unistusteks jääma. Kui laps tahab midagi, kuid sa keeldud seda ostmast, sest sinu silmis on see raha raiskamine, siis soovitud asja jaoks võib ta oma taskuraha koguda ja kulutada, sellisel juhul mõtleb laps hoolega, kas tal seda asja ikka on vaja. 😉

Õpetades lastele raha väärtust ja seda kui palju peavad nad selle saamiseks vaeva nägema lood sa vundamendi selleks, et nad ei oleks tulevikus kiirlaenude-, krediitkaartide- ja pankade orjad.

Postituses olev pilt pärineb emalt kellele andsin nõu ja poisid said sellised toredad üllatused hommikul pudrukausist 😄.

Tulemus – ema/isa on rõõmsad, lapsed näevad vaveva taskuraha nimel ja kodu saab toimima kui väikeettevõte.

Ärge kasvatage oma lastest lumehelbekesi vaid õpetage neile iseseisvust.


7 views
bottom of page